3

Sistem de orientare după soare

Sistem de orientare după soare

Există unele speranţe că soarele va deveni o sursă importantă de energie în secolul al XXI-lea. Atunci, sursele de petrol vor fi epuizate şi vor avea un rol mic în alimentarea cu energie. Interesul actual pentru energia solară nu este, prin urmare, surprinzător. A fost făcut deja câte ceva în ce priveşte celulele şi panourile solare. Totuşi, acestea funcţionează la parametri optimi când sunt poziţionate la unghiuri potrivite faţă de soare. Din păcate, această situaţie este realizabilă la latitudinile noastre numai dacă panourile solare sunt rotite după soare. Eficienţa unui sistem de panou solar poate fi îmbunătăţită dacă panourile “urmăresc” soarele şi rămân pe cât mai mult posibil în cel mai favorabil unghi de incidenţă.
Circuitul necesar este relativ simplu. El foloseşte un comparator cu fereastră care menţine motorul de comandă nefolosit atâta timp cât cele două LDR-uri (fotorezistenţe) sunt supuse aceluiaşi grad de iluminări. In această situaţie, jumătate din tensiunea de lucru este aplicată la intrarea neinversoare a lui A1 şi la intrarea inversoare a lui A2. Când se schimbă poziţia soarelui, iluminarea ce influenţează LDR-urile R1 şi R2 este diferită dacă ele formează între ele un unghi ca acela din fig. 2. In acest caz, tensiunea de intrare pentru comparatorul cu fereastră nu mai este jumătate din tensiunea de alimentare

Sistem de orientare după soare

Articolul:  Sistem de orientare după soare

 

Stefan

3 Comments

  1. Am o rugaminte de a-mi spune cat costa sistemul de monitorizare dupa soare. Ma intereseaza pentru 2 panouri.
    telefon 0757296203

  2. sa inteleg ca si montezi(construiesti) acest urmaritor solar?…sau poate sti unde gasesc acest dispozitiv

    • am realizat alt solar tracker dar nu cu mult diferit de acesta. cand am timp o sa il postez si pe acela si cum se comporta pe un mini panou.
      momentan proiectul a fost abandonat din lipsa de timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.