0

Generator de cod morse realizat cu Arduino Duemilanove “2009”

Prezentare generală:

    Arduino Duemilanove (“2009”) este o placă de dezvoltare bazată pe microcontrolere ATmega328 (datasheet). Acesta are 14 intrări / ieșiri digitale (dintre care 6 pot fi utilizate ca ieșiri PWM), 6 intrări analogice, un oscilator cu cristal de cuarț la 16 MHz, o conexiune USB cu tipul conectorului USB B, o mufă de alimentare, conector cu pini pentru ICSP și un buton de resetare. Conține tot ceea ce este necesar pentru a susține microcontrolerul; pur și simplu trebuie conectat la un calculator cu un cablu USB standard A-la-B sau alimentat cu un adaptor AC-DC sau cu o baterie pentru a începe lucrul.

Generator de cod morse cu Arduino 2009

Caracteristici:

Microcontroler: ATmega328
Tensiune de operare: 5 V
Tensiunea de intrare (recomandată): 7-12 V
Tensiunea de intrare (limite): 6-20 V
Intrari digitale I/O: 14 (din care 6 pot asigura ieșire PWM)
Pini de intrare analogice: 6
DC curent pe pin I/O: 40 mA
Curentul DC pentru pinul de 3,3 V: 50 mA
Memorie flash: 32 KB (ATmega328) din care 2 KB folosită de bootloader
SRAM: 2 KB (ATmega328)
EEPROM: 1 KB (ATmega328)
Viteza ceasului: 16 MHz

Alimentare:

Arduino Uno poate fi alimentat prin conexiunea USB sau cu o sursă de alimentare externă. Sursa de alimentare este selectată automat.

Alimentarea externă (non-USB) poate proveni de la un adaptor AC-la-DC (adaptor de perete) sau de la o baterie. Adaptorul poate fi conectat prin conectarea unui conector tip DC cu pinul central de 2,1 mm în mufa de alimentare a plăcii. Firele de la o baterie pot fi inserate în pinii Gnd și Vin ale conectorului POWER.

Placa poate funcționa pe o sursă externă de 6 până la 20 de volți. Totuși dacă este alimentata cu mai puțin de 7V, regulatorul integrat de 5V poate furniza mai puțin de 5 volți, iar placa poate fi instabilă. Dacă se utilizează mai mult de 12V, regulatorul de tensiune se poate supraîncălzi și poate deteriora placa. Astfel intervalul recomandat este de la 7 la 12 volți.

Pinii de alimentare sunt după cum urmează:

Pinul VIN. Tensiunea de intrare pe placa Arduino atunci când se utilizează o sursă externă de alimentare (spre deosebire de 5 volți de la conexiunea USB sau altă sursă de alimentare stabilizată). Puteți alimenta placa cu tensiune prin acest pin sau dacă alimentați deja prin mufa de alimentare, puteți lua tensiune de la conectorul DC prin acest pin.

Pinul 5V. Acest pin este conectat la regulatorul de pe placă , astfel poate furniza 5V stabilizați pentru diferitele periferice. Placa poate fi alimentată de la mufa de alimentare DC (7 – 12V), conectorul USB (5V) sau pinul VIN al plăcii (7-12V). Dacă se încearcă alimentare directă prin pinii de 5 V sau 3,3 V placa se poate deteriora deoarece aceștia sunt conectați la ieșirile regulatoarelor de tensiune, adică în loc sa alimentez intrarea unei componente, alimentez ieșirea acesteia. Nu recomand așa ceva!

Pinul 3V3. Alimentare de 3,3 volți generată de regulatorul de pe placă. Curentului maxim furnizat de acestă ieșire este de 50 mA.

GND. Masă / referință.

Stefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.