14

Aparat pentru suprimarea dureii

Din referinţa bibliografică a acestui material am reţinut aici numai aspectele pur practice.

Aparatul prezentat produce un câmp alternativ de frecvenţă foarte joasă, care s-a dovedit benefic în tratarea unor suferinţe psihosomatice sau ale altor diverse afecţiuni: insomnie, migrene, dureri de cap, dureri datorate meteosensibilităţii, inflamaţii ale nervilor, calmarea nevrozelor de stomac, dureri reumatice, artroze, astm bronşic, sindroame ale coloanei şi gâtului, suferinţe alergice ale pielii, rău de maşină şi de înălţime, oboseală.

Penetranţa câmpului electromagnetic depinde de frecvenţa acestuia. La frecvenţe foarte joase, câmpul electric poate fi, în general, neglijat; câmpul magnetic induce curenţi turbionari care produc deplasări ale sarcinilor electrice în.
membranele celulare. în acest fel, se elimină unele blocaje din sistem.

Frecvenţa optimă depinde de la persoană la persoană, de aceea valoarea frecvenţei se stabileşte individual, în funcţie de starea indusă. Domeniul de frecvenţă utilizat în magnetoterapie este cuprins între 0,5 Hz şi 20 Hz. în general, frecvenţele mai joase sunt indicate pentru dureri reumatice, iar cele din partea superioară a acestui domeniu sunt recomandate pentru înlăturarea oboselii şi a durerilor de cap.
Concret, frecvenţele cuprinse între 1 şi 3 Hz sunt indicate contra infecţiilor; între 4 şi 6 Hz sunt indicate câ liniştitor şi antispastic; între 8 şi 11 Hz sunt indicate ca stimulator, stabilizator şi analgezic; între 13 şi 20 Hz sunt indicate celor ce obosesc repede.
Frecvenţele din ultimul domeniu se recomandă numai atunci când celelalte frecvenţe nu au dat rezultate.

Şedinţele vor avea durata de cca 15 minute; la o întrebuinţare îndelungată, eficienţa scade. Nu au fost înregistrate efecte secundare ale tratamentului cu câmp magnetic alternativ de frecvenţă foarte joasă.

Traductorul se fixează la încheietura mâinii, la glezna piciorului, sau pe alte părţi ale corpului. Dacă nu există un focar de durere acută, el poate fi purtat în buzunar. în pozjţia culcat, se aşează sub gât sau sub pernă.

În încheierea acestei scurte introduceri, precizăm că frecvenţele de 4 -6 Hz nu se folosesc în cazul conducătorilor auto sau a celor care manevrează utilaje de precizie. De asemenea, se atrage atenţia că utilizarea aparatului la persoanele cu stimulator cardiac, comportă unele riscuri de care trebuie să se ţină seama.

Schema generatorului care produce impulsuri de frecvenţă foarte joasă pentru aplicaţiile menţionate mai sus, este prezentată în figura 76. Generatorul este realizat din două astabile formate din cele patru porţi ale CI1 de tip CMOS 4011 (CD, HCF, HEF, MC …). Primul generator are o frecvenţă fixă, de 1,1… 1,2 Hz, iar cel de al doilea poate produce, în funcţie de poziţia comutatoarelor S1-S3, următoarele frecvente: 2,5 Hz; 3,0 Hz; 3,4 Hz; 4,4 Hz; 5,8 Hz; 9,7 Hz; 14,2 Hz.

Impulsurile cu frecvenţe diferite, provenite de la cele două generatoare, se aplică pe baza tranzistorului T1, care comută în ritmul acestora. Impulsurile curentului de colector al tranzistorului T1, magnetizează mişzul bobinei L, care
conţine 600 spire CuEm 0,2 mm. Se recomandă ca miezul bobinei să fie un material magnetic moale; se poate folosi însă şi un şurub obişnuit cu diametrul de 6 mm şi lungimea de 40mm.

Tranzistorul T1 este de tip PNP, oricare din seria BC, de exemplu BC 557B, BC 177B, BC 212,-BC 251, BC 307, BC 512. Diodele D1-D3 sunt de tip 1N4148.

Tensiunea de alimentare este de 9 V, iar curentul absorbit este de maximum 20 mA.
(ELEKTOR 4/1979)
Articol: “365 scheme practice cu circuite integrate CMOS” Autor: LĂZĂROIU,AURELIAN

*p.s: nu va asteptati ca acest dispozitiv sa faca minuni, este doar un generator de impulsuri.  Exista astfel de aparate comercializate la preturi “astronimice”, lucru ce-l consider o sarlatanie.

 

Stefan

14 Comments

  • Se “preteaza” si respectivele kit-uri atata timp cat forma de unda si frecventa semnalului injectate in bobina sunt corecte pentru terapia ELF.

 1. Salut bobina cum ai realizato o pot face sub forma de cerc si cam ce sugesti ai, mersi

  • Imi pare rau dar nu am timp sa realizez acest “aparat”. Gasiti pe internet ceva aparate sub denumirea de ELF sau Spiridusi.
   Daca dvs. imi puteti demonstra ca acest aparat este benefic va pot realiza o bucata la pretul componentelor.

 2. Condensatoarele de 15nF din baza tranzistorului produc “derivarea” impulsurilor, care devin foarte scurte, tranzistorul injectand in bobina o energie foarte mica, de unde si consumul extrem de mic al aparatului (…dar si rezultatele insignifiante!…).
  Rezultatele cresc daca se leaga cele 2 condensatoare din baza tranzistorului (C5 si C7) nu in serie cu rezistoarele R5 si R6 ci in paralel pe acestea. In acest fel durata impulsurilor creste considerabil, ajungand la un “factor de umplere” de 1/2 (durata impulsului egala cu aceea a pauzei, asa cum este semnalul generat de circuitul integrat), energia impulsurilor devenind astfel maxima. Alimentarea montajului se va face in acest caz de la un acumulator de 12V (fara a fi necesara stabilizarea la 9V, deoarece integratul suporta tensiuni de alimentare de max. 15V) sau la un redresor de 9 – 12V cuplat la reteaua de 220Vca.
  Schema cablajului se gaseste in cartea “300 circuite electronice” aparuta la Ed. Teora, o traducere in lb. romana a cartii originale din lb. germana editata de Elektor. Acolo articolul se numeste “magnetizator”.

 3. Buna ziua

  Referitor la aparatul pentru suprimarea durerii,daca aveti si schema cablajului,v-as ruga tare mult sa mi-o trimite-ti.

  Numai bine si spor in toate

  • Salut,
   Nu am proiectat cablaj la acel aparat dar montajul se poate realiza foarte simplu pe o placuta de test.
   Numai bine.

   • Salut!
    Vreau si eu schema generatorului de impulsuri mai clara, nu se inteleg valorile (sunt sterse).
    ********(arond)*****(dot)*** Multumesc anticipat!

    • Salut. Valorile pe schema se vad foarte bine daca dai un click pe imaginea respectiva sau click dreapta pe imagine si save as… (depinde de browser)
     p.s: ti-am modificat adresa de email pentru ca oricum aparea si fara sa fie scrisa comentariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.